Zimní jídelníček 🍴

Co si dáme dnes k obědu? 🥘
Zima je o prohřívání  – zahřáté tělo je odolné tělo! Máte nějaký dobrý tip?

V zimě je důležité chránit ledviny a močový měchýř, také kosti, klouby, náchylná je nervová soustava, zuby a uši. V duševní rovině znamená oslabení ledvin úzkost a vyčerpanost. Naopak silné ledviny představují odvahu a odhodlání.

Co okruh  ledvin a močového měchýře posiluje?
Vařené, teplé pokrmy, zeleninové a masové vývary, polévky všeho druhu, ostřejší koření, pečená zelenina, maso, luštěniny, teplé nápoje.

Co je naopak oslabuje?
Studená jídla a nápoje, syrová zelenina a ovoce, strachy a málo spánku.

 

Co budu dnes vařit já? 🍳

Máme velkou vzácnost, vývar z hovězích a morkových kostí,  16 hodin tažený v pomalém hrnci. A hlavně pochází z mladého býka z domácího venkovního chovu.

Vývar je lék. To znali už naši předkové. Má skutečně velkou výživnou hodnotu a dvojí léčivý účinek! Za prvé dodávají tělu vzácné živiny – kolagen, aminokyseliny, vysoké množství vitamínů a minerálů. Za druhé je dlouhým vařením při nízké teplotě doslova nabitý jangovou energií .

Na zimu velmi doporučuji! ❄️

Tip na rychlou a dobrou zimní večeři – Gratinované batáty s kysaným zelím a chilli.

Batáty oloupeme a nastrouháme na hrubo. Pokud nemáte po ruce, dají se nahradit brambory. V míse je promícháme s kysaným zelím. Dostatečně osolíme a ochutíme majoránkou, chilli, kurkumou a pepřem.  Rozprostřeme do vymazané zapékací nádoby a zalijeme rozšlehanými vejci. Pečeme v troubě asi 30 minut při 170 stupni. Výborná příloha i k masu, vyzkoušejte a dejte vědět, jak Vám chutnalo.