Podzimní jídelníček

Co dnes k obědu?

My jsme už naplno najeli na podzimní jídelníček.
Dnes si dáme báječnou podzimní zeleninovou směs „co zahrada a dům dal“ s rýží, která nás příjemně zahřeje a posílí.

Podzim se přihlásil o slovo a s ním i období nachlazení, rýmy a podobné nepříjemné stavy. Proto je potřeba se na toto období připravit. Musíme odložit potraviny, které nás v létě příjemně ochlazovaly a těšily – saláty, ovoce, mléčné výrobky, cukr, bílou mouku, protože nás příliš zahleňují.

V tomto období jsou na vrcholu plíce a také tlusté střevo, které potřebujeme mít čisté a v dobré kondici!
Neměli bychom plíce zatěžovat nevhodnou stravou. Dalším důležitým krokem je důkladně vyčistit tlusté střevo, to je ta správná podzimní údržba našeho těla.

Zařadíme tedy rýži ve všech podobách, pohanku, jáhly, kroupy, ječmen a další obiloviny, které mají zahřívací charakter. A k tomu přidáme kořenovou zeleninu, která je nejlepším kartáčem na naše střeva a má silnou a teplou energii. K ní samozřejmě přidáme to co máme rádi – cibuli, řepu, zelí, dýni, apod.

Svůj jídelníček doplníme také luštěninami – cizrnou, čočkou, fazolemi.
Vše tepelně zpracované, vařené, restované, pečené, to je to co nám dodá to správné teplo a energii.

Do podzimního jídla také patří zahřívací koření a pikantní chuť, která aktivuje naše střeva a krásně prokrví tělo – česnek, chilli, zázvor, tymián a další prospěšné bylinky.
To vše k podzimní stravě patří.

Tento jídelníček je jednoduchý a prostý, přesně takhle se stravovali naši předci. Díky němu odlehčíme našim střevům, dodáme živiny a posílíme imunitu. Tato strava je velice chutná, zeštíhluje před zimním obdobím a také dodává lehkost a dobrou náladu, i když venku prší.
Po takovém jídle nám bude dobře, protože prostě k podzimu patří!