Bolí Vás záda? Vyzkoušejte SM systém

Ráno jste ztuhlí, nemůžete se narovnat, nebo se rozejít při vystupování z auta? Statistiky uvádějí, že s bolestí zad se během života setká víc než 85% lidí a jsou na 2. Místě diagnoz pracovní neschopnosti.

Proč nás bolí záda?

Příčin je mnoho, sama jsem měla ve 20 letech obrovské potíže spojené se skoliozou. Člověk má tělo konstruované na práci ve stoje, chůzi, běh a odpočinek vleže. Ale se sezením mnoho hodin denně ve škole nebo u počítače se jaksi nepočítalo! Na sedavý způsob života nejsme připraveni a tak se snadno poruší jemná svalová souhra a začne se rozvíjet dysbalance. Máme povolené břicho, překlopenou pánev, ohýbače kyčlí jsou v napětí, zkrácené prsní svaly nám táhnou ramena dopředu a předsunutá hlava přetěžuje šíjové svaly.

Víte kolik váží lidská hlava? V normální ose 7 kg. Když je předsunutá o 5 cm zvýší se zátěž pro krční páteř na 18 kg a při předsunutí o 7,5 cm je zátěž už 24 kg. To je víc než trojnásobek! A předsunutí hlavy se okamžitě odrazí na postavení pánve a přetížení v bedrech.

POSTOJ o nás jasně vypovídá. Podle držení těla odhadneme vnitřní naladění a postoj k životu. Často z dálky podle postoje čteme o člověku, jak se cítí, jakou má energii, zdraví. Člověk se vzpřímeným držením nejen, že působí vitálněji, sebevědomě a mladě, ale je tu jasná souvislost se zdravím! Každý obratel a každá ploténka je spojená s určitým orgánem. A tak už se dnes nedivím, že když jsem si pohmoždila hrudní obratel Th4, objevily se i žlučníkové koliky.

Co můžeme udělat pro náš pohybový aparát?

Řešením je zdravý, přiměřený a pravidelný pohyb. Pro prevenci si můžeme vybrat, co nás baví. Běh, tanec, kolo nebo jóga… Nabídka je široká. Ale pokud už máme potíže a potřebujete „opravit“ svou kostru, neznám nic lepšího, než SM systém!

SM systém jste ještě nezkoušeli?

SM systém, neboli spirální stabilizace páteře je geniální systém Mudr. Richarda Smíška pro každého, koho záda již bolí a skvělá prevence pro všechny, kdo se k tomu dopracovat nechtějí. Cvičení se speciálními lany je velmi efektivní a pro dnešní uspěchanou dobu ideální údržba páteře. Principem metody je aktivace spirálních svalových řetězců, které vytvářejí pohyblivý svalový korzet, jehož prostřednictvím dochází k protažení páteře směrem vzhůru, v oblasti meziobratlových disků a tím k prokrvení, oživení, uvolnění míšních nervů a regeneraci. Touto metodou je možné řešit PREVENCI i tak vážné potíže, jako výhřezy ploténky, které by jinak skončily operací.

Osobně jsem velmi vděčná Mudr. Smíškovi, když dal před 20 lety do pořádku mou dceru a zvrátil tak doporučovanou operaci výhřezu. Sama mám od 15 let dg. Skoliozu a udržuji svou páteř stále v dobré kondici, navíc se mi srovnaly haluxy. Viděla jsem už mnoho vyřešených skolioz a výhřezů u mých klientů. Proto mě tato práce dává smysl a cvičení učím.

Začněte, dokud ještě nemáte vážné poškození

Začít včas se totiž vyplatí! SM systém nám tělo příjemně protáhne a nastartuje do nového dne. Umí zpevnit svaly lépe než posilovna a dát je do ideální rovnováhy. Spirální stabilizace je vhodná pro všechny věkové kategorie bez ohledu na pohlaví a kondici. Hodí se jako uvolňující program po sportu nebo dlouhém sezení i protažení před zátěží. Je vhodný pro aktivní sportovce i pasivní lidi se sedavým zaměstnáním. Posune stárnutí a nastaví krásné držení těla. Přijďte to vyzkoušet!