Intuice aneb signály našeho těla

Bolí mě hlava, vezmu si tabletku. Bolí mě záda, nepřemýšlím, vezmu si tabletku. Jsem unavený, dám si kávu, nebo energeťák…znáte to?

Naše tělo je dokonalé. Vše, co se v něm děje má svůj smysl a řád. Když s ním špatně zacházíme, vyšle signál – zprávu, jednej se mnou jinak! Když to nechápeme, nebo to nechceme chápat, vyšle silnějšího posla – bolest.

Bolest je signálem těla, upozorněním, že je třeba něco opravit, zlepšit, změnit!

Když posloucháme, zapojíme „selský“ rozum a reagujeme, nemusíme hned běžet k lékaři pro pilulku! Pokud nás začnou bolet záda, je potřeba hledat příčinu! Když vím, že celý den sedím u počítače, je potřeba se začít víc hýbat, vyběhnout do přírody, nebo do tělocvičny. Jestliže si však utlumíme bolest pilulkou, je to jako bychom nesmyslně vyškubly v autě kontrolku, když bliká k výměně oleje. Když přestaneme signál těla cítit a svoje tělo zatěžujeme dál, nemůžeme se pak divit, že se něco poškodí a „oprava“ třeba páteře je pak tak složitá.

A co bolesti hlavy?

Když nás bolí hlava, není to normální stav a vždy souvisí s nerovnováhou v těle. Také bychom se měli zamyslet nad tím, co změnit? A tak je to se vším, s celým naším dokonalým systémem.

Většina lidí má automatický model tabletek proti bolesti bez přemýšlení proč to je. A tak polykáme desítky, nebo i stovky tablet ročně. Tlumíme tím naše přirozené signály těla, které nám třeba říkají: nerozčiluj se, běž se nadýchat čerstvého vzduchu, tohle jídlo není pro tebe dobré, dej si něco lehčího…

Silně to odnášejí naše střeva

Není náhodou neblahé prvenství České republiky v rakovině tlustého střeva. Neznalost důležitosti střev je na pováženou. Odborníci říkají, že máme hlavní civilizační chorobu a tou je chronický zánět. Jíme nevhodné potraviny, a když je nám těžko nezamýšlíme se nad odlehčením a vyčištěním, ale prostě si vezmeme jeden z léků, které nám reklama nabízí v každém televizním pořadu, aby nás ujistila, že je to normální. Můžeš sníst co chceš, tabletka, tě zachrání.

Co však v tu chvíli chudáci střeva. Bojují s chemikáliemi z pokrmů, přemírou solí, dochucovadel, barviv, s nadbytkem alkoholu a cukrů, které mimo jiné podněcují kvašení a růst plísní ve střevech. Bojují s chemikáliemi z léků na bolest, na alergie, na tlak, cholesterol, hormonální antikoncepcí, antibiotik a možná i na léky na vedlejší účinky léků! Ano, i takové už existují! Všechny tyto látky působí na stěnu našeho střeva velmi škodlivě. Prostě jí rozleptávají jako kyselina, ničí všechny přirozené bakterie, způsobují chronický zánět a zvýšenou propustnost střev.

Nasloucháním signálům můžeme předejít závažným onemocněním

Dávají také významné signály, že jsou přetížené v podobě zácpy, nadýmání a jiných zažívacích potíží, ale my neposloucháme, máme mnoho důležitějších úkolů. Pokud však tyto zprávy nerespektujeme, může nás postihnout závažné onemocnění.

Probuďme znovu svou intuici! Signály těla jsou tu proto, aby nás chránily. Naše tělo je sídlem duše a máme jen jedno, nemůžeme ho vyměnit jako šaty. Ne-moc znamená, že nemám nad svým tělem moc. Ale to můžeme změnit !!! Vy jste ten šéf, který rozhoduje! Vezměme si tedy zpátky svou moc.

Milujte své tělo a naslouchejme mu. Odměna je úžasná – zdraví!